Lezing ecotheologie

Lezing ecotheologie

De Bijbel, God en het milieu?

We weten allemaal dat er veel aan de hand is met ons milieu, met de natuur en de aarde. Klimaatverandering , plastic in de oceaan, insecten-sterfte, fijnstof, verminderde biodiversiteit, discussies rond de bio-industrie… Maar heeft dit ook iets met het geloof te maken? Is de Bijbel alleen een boek voor en over mensen of gaat het ook over de niet-menselijke natuur? En hoe zit het met God? Wat heeft God met ons milieu te maken?

Ecotheologie

Op 5 maart neemt ds. Carola Dahmen(*) uit Oostzaan u mee in de wereld van de ecotheologie. Zij zal een aantal theologen en hun gedachtengoed uitlichten. Europese theologen als Jürgen Moltmann en Dorothee Sölle komen langs. Uit de Engelstalige wereld horen we iets over Sallie McFague en Elizabeth Johnson. En ook paus Franciscus laten we aan het woord komen.

Al deze theologen zijn het met elkaar eens, dat ons geloof ook iets met de natuur te maken heeft. Sterker nog, dat we als christenen een roeping hebben om goed met het milieu om te gaan. Welke redenen ze daarvoor aanvoeren, wat de verhouding is tussen mens en natuur en welke rol God in het geheel speelt, daarin verschillen ze echter wel. Ze openen ons de ogen voor nieuwe ideeën, inspireren ons en stellen ons kritische vragen. Van harte welkom om mee de diepte van de ecotheologie in te gaan!

5 Maart om 20.00 uur in De Stolp, Kerkstraat 12-14 in Koog aan de Zaan

(*)Carola Dahmen is predikant in Oostzaan, onderzoeker en psycholoog. Ze is bezig met een proefschrift over feministische ecotheologie en dialectische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.