Nieuwjaarswens classispredikant

Nieuwjaarswens classispredikant

Gelukkig (een) nieuwjaar!

 

ma 4 jan 2021

 

Heel erg 2020:

Influencers. En gebarentolken. Huidhonger. Avocadoletsel. En reserveren voor een kerkdienst (wie had dat ooit gedacht?). Wappies. Dick Advocaat. En Forum voor Chaoscratie. ‘Was je handen stuk.’ Famke Louise. En de toeslagenaffaire. De schuldverklaring van de kerk jegens de Joodse gemeenschap. En de boosheid daarover. Dinsdag persconferentiedag. Trump verslagen. En de opluchting daarover. En natuurlijk: ‘Je microfoon staat niet aan.’

Ja, het was een pittig jaar. Veel van wat 2020 was laten we graag achter ons. Corona greep diep in, en de samenleving stokte. De kerk kwam piepend en krakend tot stilstand. En juist toen we weer aan het opstarten waren, moesten we opnieuw in de remmen. Voor velen kwam het ook dichtbij. Achter het raam zwaaien naar je moeder. Testen. Besmetting. Soms zelfs sterven in de directe nabijheid. Ook dat was 2020.

Meestal zeggen we als een jaar is afgelopen: een gelukkig nieuwjaar! Maar laatst schreef iemand: gelukkig (een) nieuwjaar! Ik denk dat die woordspelling wel aardig aangeeft hoe we erbij zitten. Gelukkig dat we 2020 achter ons mogen laten, gelukkig dat 2021 er is. Gelukkig dat het vaccineren kan beginnen. En gelukkig dat we nu weer vooruit kunnen kijken. Gelukkig (een) nieuwjaar!

Voor mij heeft vooruitkijken alles te maken met geloof. Met Pasen – op de kop van de eerste golf – preekte ik over wat twee kleine meisjes bij voor mijn huis op de stoep hadden gekrijt. ‘Het komt goed’ stond er, in vier kleuren. Met bloemen en zonnen. Dát was voor mij Pasen. Geloven dat er een goede God is die ons opricht. Een God van bloemen en zonnen. Geloven is geloven dat het goedkomt. Hoe dan ook.

Zo laat ik dan ook 2020 achter me. Ik vond het een zwaar jaar, maar ik leerde ook: het donkerste moment is vlak voor de zon opkomt. En die gedachte geeft moed. Juist als het donker is mogen wij uitzien naar licht. Naar een God die ons opricht. Laten we dus moed houden, en hopen en vertrouwen. Laten we proberen er voor anderen te zijn. En laten we volhouden. Want er is een God van bloemen en zonnen. En het komt goed. Gelukkig (een) nieuwjaar!